středa 26. ledna 2011

Street View v Mladé Boleslavi

Ano, pokud Vás nalákal nadpis, splnil svůj účel a je to jedině dobře. Třeba ve Vás i následující text vzbudí zájem a odhodlání.

Jak jistě víte, auta (i tříkolka) Googlu upravená pro snímání terénu a panoramatických záběrů brázdila na jaře roku 2009 Českou Republiku, respektive její vybraná místa. Na podzim stejného roku byly snímky zprovozněny a uživatelé nejen nasnímaných objektů mohli virtuálně brázdit ulicemi vybraných a významných měst. Avšak Mladá Boleslav se této pocty nedočkala. Auto se zastavilo na rychlostní komunikaci R10 před Benátkami (obr. #1).

Do služby Street View v Google Mapách byly v roce 2010 zakomponovány i fotografie z Panoramio (obr. #1 a #2), které lze zobrazit i normálně pomocí vrstvy Fotografie. Tento krok se mi velice líbí, jelikož pomocí této služby umožňuje procházení pohledů zajímavých lokalit. Například pokud se vyskytnete na místě, které přímo každého vyzývá k fotografii (třeba rozhledna) a sejde se více snímků z dané lokality, můžete se dynamicky pohybovat po fotografiích až k nejdetailnějšímu dostupnému snímku (obr. #3).

Fotografie vložené do funkce Street View mi vnukly jeden nápad. A teď se konečně dostáváme k důvodu, proč vznikl tento příspěvek.
Když už u nás (myšleno v Mladé Boleslavi) nejezdila auta Googlu a díky ÚOOÚ už asi ani jezdit nebudou, napadlo mne více zmapovat Mladou Boleslav pomocí snímků nahraných na Panoramio. Nejsou tam žádné limity (takže i velké panorama bude stále v originálním rozlišení), patří od roku 2007 Googlu a ještě každý měsíc můžete vyhrát věcné ceny. Pokud svou fotografii umístíte na mapu a splní podmínky přijetí, uvidí ji všichni v aplikaci Google Earth a Mapy. Schvalování je velice rychlé a pokud na mapu umisťujete fotografie krajin či městských pohledů bez závadného obsahu, budou bez problému přijaty a na mapu umístěny.

Pojďte tedy všichni zmapovat krásy nejen Mladé Boleslavi a vyplnit prázdná místa (obr. #2).

Pro příznivce Androidu existuje velmi užitečná aplikace pro upload snímků na server Panoramio. Jakoukoliv i dříve vyfocenou fotografii můžete velice rychle a snadno umístit na mapu a nahrát na Panoramio pomocí Panoramio Uploader, který je přímo od Googlu.

Přeji příjemnou zábavu a dobré světlo.


Obr. #1 - Část (ne)zmapovaných oblastí
 Obr. #2 - Nasnímané lokace z Panoramio
 Obr. #3 - Panoramatický snímek s návazností na další pohledy

Žádné komentáře: