neděle 25. dubna 2010

HTC Desire po několika dnech soužití

HTC Desire jsem si oblíbil už podle parametrů, fotek a videí, které kolovaly na internetu. Věděl jsem tedy do čeho jdu a co mne čeká. Skutečnost je ale taková, že mne tento mobil nepřestává překvapovat.

//Článek není myšlen jako plnohodnotná recenze, ale spíše popisuje osobní zkušenosti a postřehy z používání HTC Desire.

Konstrukce a celkové vybavení
V ruce se Desire drží velmi dobře a použitý materiál, který střídá "pogumovaný" plast s tvrzeným plastem či metalickou slitinou (stále se všichni dohadují, co že to vlastně je kolem displeje), je kvalitní a nezanechává na sobě otisky nebo nečistoty. Materiál je stejný jako jako mobilu NEXUS ONE, jejímž konkurentem má právě Desire být.
Reproduktor pro hovory je velmi dobrý a neměl jsem problém s poslechem volajících. Senzor přiblížení se pak postará, abyste uchem neprovedli nechtěnou akci. Další senzor na přední straně se pak stará o jas displeje v různých podmínkách - osvědčilo se. Na horní části ještě nalezneme kontrolku LED, jenž informuje o stavech zařízení a zároveň slouží jako notifikace událostí (SMS, e-mail, ...). Optický senzor pod displejem, nahrazující tracball z dřívější modelů od HTC (včetně NEXUSU), pracuje velmi dobře a troufám si tvrdit, že vydrží déle než předtím používaná kulička (trackball). Osobně optický senzor, jenž je oproti ostatní tlačítkům zapuštěn do těla přístroje, používám jen v případě korekce v textu a na funkci potvrzovacího tlačítka, které se tiskne stejně jako ostatní jej skoro nevyužívám - tedy pokud nepočítám spoušť fotoaparátu. Pod displejem dále najdeme tlačítka přímo typická pro OS Android. Tedy tlačítko zpět, vyhledávání, domů a menu. Jejich stlačení funguje velmi dobře a pocit tisknutí nedoprovází žádný nepříjemný efekt.
Z hardwarových kláves najdeme na Desiru už jen kolébkové tlačítko na ovládání hlasitosti, kterému je občas vytýkáno umístění na levé straně přístroje.
Vespod mobilu je konektor microUSB, jejímž prostřednictvím je možné telefon připojovat k PC a nabíjet baterii. Dále zde najdeme už jen otvor pro mikrofon.
Vrchní část obsahuje 3,5 mm jack konektor pro jakákoliv sluchátka nebo náhlavní soupravu pecek s mikrofonem a jednoduchým 3 tlačítkovým ovládáním na příjem hovorů a obsluhu hudebního přehrávače, která jsou součástí balení. Tlačítko power, kterým se telefon uvádí do chodu a uzamyká celý přístroj najdeme stejně jako konektor na vrchní straně přístroje. Delším podržením tohoto tlačítka se zobrazí nabídka rychlého přechodu do tichého režimu, vibrací, režimu letadla a vypnutí mobilních sítí.
Posledním prvkem, který se nachází na horní straně, je zdířka pro sejmutí zadního krytu mobilu, který odkrývá celou zadní část, jenž je nacvakána do těla přístroje. Poprvé jsem měl z tohoto provedení strach, že ulomím "caplíky", které kryt na místě drží, ale obával jsem se zbytečně. Kryt drží dobře a nemá žádné vůle - dá se snad i do budoucna očekávat, že vrzat nebude.  Na zadní straně mobilu se už nachází pouze 5Mpix objektiv pro fotky a natáčení videa v rozlišení maximálně 800x480. Fotky je možno opatřit bleskem v podobě silné LED diody umístěné vedle objektivu. Posledním prvkem je výstup systémového reproduktoru, který patří ke slabinám přístroje - absence jakýchkoliv bas a příliš vysoké výšky.
Displej je jedním slovem úchvatný. Technologie AMOLED má výbornou presentaci barev a skvělé pozorovací úhly. Na první dojem asi nejvíce zaujme rozlišení displeje a jeho DPI (viz technické parametry). Na displej jsem si umístil krycí fólii proti poškrábání - zatím mám univerzální, kterou jsem musel přesně natvarovat. Stejně tak jsem si nalepil kolečko folie na objektiv, který je nešikovně vystouplý na zadní straně přístroje a tudíž náchylný na poškrábání.
V telefonu nechybí ani ostatní pro android běžné senzory jako polohový a kompas. Opět viz parametry. Rovněž velmi potěší rychlý 1GHz procesor, který se stará o svižný chod přístroje. Nemohu porovnat s ostatními mobily, ale uživatelé se staršími Android telefony si rychlost Desiru velmi pochvalují. Telefon nabízí 576 RAM a 512 ROM, přičemž při koupi spadá na vaše aplikace cca 174 MB v paměti telefonu. (Mapy pro navigace a podobné soubory se nacházejí na SD kartě, jejíž 4GB varianta je součástí balení.)
Váha celého přístroje i s baterií je 135g, což je u tokového přístroje normální a přijatelné. Velikostí patří mezi vetší telefony, ale je vyhovující a dobře se ovládá i jednou rukou.

Objektiv a režim focení
Fotoaparát patří spíše k průměru. Za dobrých podmínek jsou snímky dostačující a nemusíte se za ně stydět. V horších světelných podmínkách a za určitých situací se uprostřed objevuje slabý nádech růžového obláčku. Přisvětlovací dioda je silná, a tak na blízkých objektech může vytvářet přepaly (tedy na fotkách, né na objektech samotných :) ). LED svítilnu nemůžeme použít v režimu videa, což je velká škoda. Maximální rozlišení pro fotografie činí 2592 x 1944 (5 Mpx) a pro video pak již zmiňovaných 800 x 480. 
Software fotoaparátu nabízí několik možných nastavení kvality a obrazu týkající-se ostrosti, kontrastu, sytosti, jasu, vyvážení bílé, různých barevných efektů a nechybí ani geolokace pořízených snímků a detekce obličeje. Digitální zoom je možné použít pouze před natáčením videa nebo pořízením snímku. Velmi vhod oproti ostatním starším modelům přijde možnost ťuknutím na displej určit místo ostření. Pro spoušť fotoaparátu slouží stisknutí optického snímače nebo delší podržení prstu na místě ostření (předostřit se dá pouze ťuknutím). 
Objektiv obecně trpí absencí stabilizace a poněkud rozostřených snímků. Jednoduše řečeno, není to fotomobil, ale poslouží na občasné momentky z cest. Vynucený režim ostření na maximální možnou hodnotu spíše nedoporučuji - kazí dojem z videa, zvláště u slévajících-se objektů -> Viz video. Fotografování a natáčení videa jsem se snažil co nejvíce zoptimalizovat, aby výsledek dával co nejlepší dojem, který jen s Desirem lze dosáhnou. Používal jsem pouze software od HTC, jenž je v přístroji nainstalován. Možná později zkusím jiný software pro fotoaparát, kde si lze nastavit i hodnotu komprese pro jpg snímky. 
Můžete zhlédnou má testovací videa na kanálu YouTube a test fotoaparátu na Flickru.


Jen pro ukázku sem vložím finální podobu nastavení, při kterém budu snímky a videa pořizovat:

IMAG0039 IMAG0034 IMAG0040



Systém
Netřeba zde vyzdvihovat kvality a výhody OS Android. V modelu HTC Desire je systém obohacený o prostředí HTC Sense, které neupravuje pouze vzhled prostředí a nabídek v telefonu, ale je zakořeněno hluboko do přístroje a oproti "holému" systému nabízí například provázání kontaktů s různými účty (v různých částech mobilu a aplikací) a synchronizaci s jinými servery + lepší synchronizací s PC. Já to ovšem nepožívám, jelikož mám vše na Googlu a je to nejlepší řešení. Nemohu zde přímo porovnávat holý systém od upraveného pomocí Sense (nemám takové zkušenosti s jinými telefony OS Android), ale jsou takoví lidé, kteří si mobil od HTC kupují právě kvůli Sense nebo nahrávají patřičnou verzi ROM. Já jsem se systémem spokojený, jen je škoda, že u Sense zapoměli / neudělali u kontaktů provázání na fotky z Picasy (Flickr a Facebook nechybí). (Fotky lze ale jednoduše do Picasy přímo z mobilu nahrát, stejně jako kamkoliv jinam.)
Ostatně, co se komu nelíbí, může si nainstalovat aplikaci jinou, jako já v případě klávesnice, jelikož jsem zvyklý na QWERTZ a ty předinstalovaný nabízí pouze QWERTY i při přepnutí na českou verzi.
Systém Android se oproti ostatním OS liší v tom, že aplikace se běžně neukončují - zůstávají běžet na pozadí nebo v paměti RAM, a jsou tak k dispozici pro další rychlé spuštění. Při nedostatku paměti se ukončí poslední aplikace, tedy taková, která nejdéle běžela. Komu se to nelíbí, může si nainstalovat jakýkoliv Taks Manager, jejímž může běžící procesy povypínat dle libosti - třeba jedním kliknutím. -> Doporučuji.
Aplikace se obecně stahují přímo prostřednictvím telefonu pomocí aplikace Android Market, který se zároveň stará o hlídání aktualizací. Instalovat ovšem můžete odkudkoliv z internetu nebo paměťové karty pomocí správce souborů.

Pár postřehů z aplikací
V pátek a o víkendu jsem zkusil navigaci Sygic, která mne velice příjemně překvapila. Naviguje přesně, včas, kvalitně a umí i využívat i jízdních pruhů. Doporučuji. Já už koupím jen nabíječku a držák do auta a budu mít nádhernou plnohodnotnou navigaci.

Potěšila mne také aplikace Google Sky Map, díky níž velice jednoduše najdete, co že to vlastně svítí na noční obloze - stačí jen namířit mobil a jste v obraze.

Nainstalovat si můžete skoro co vás napadne a velké množství aplikací je zdarma. Například OS Monitor, který vás informuje o zátěži procesoru (co a jak procesor zatěžuje), teplotě baterie a další a další. Aplikací je mnoho.

Je toho moc co bych ještě chtěl zkusit, ale není tolik času. V plánu mám vyzkoušení aplikace pro Geocaching, ale to si budu muset najít více času. Třeba o prázdninách.

//občasné zkušenosti můžete také číst na mém Twitteru nebo kanálu Buzz.

Žádné komentáře: