pátek 22. ledna 2010

Jakou pozici fotografií uvádíte?

Neustále se setkávám s problémem ohledně umístění fotografií na mapě. Která varianta je ta správná?

Fotografiím nebo vlastně jakýmkoliv obrázkům můžete pomocí aplikací, automatiky nebo pouze manuálním umístěním určit pozici na mapě, což se může hodit nejen pro soukromé účely a lepší dokumentaci, ale i pro veřejné informace, které například vypovídají o oblibě foceného místa. A zde právě narážím na problém.

Existují 2 možnosti (vlastně 3 pokud pozici neoznačíte vůbec), zvolit pozici fotografovaného objektu nebo fotografii umístit na místo pořizování snímku, což je běžné v případě automatiky u fotoaparátů s GPS přijímačem a k této variantě se přimlouvám i já.

Co když ale fotím objekt, který je vzdálen několik kilometrů a přitom na fotce je dominantní (například budova v dálce, přiblížená pomocí zoom-u). Pokud foto umístím na místo focení (například silnice), nic mi to neřekne a nikdo ji nenajde, navíc to nic nevypovídá o frekvenci focení onoho objektu.
Na druhou stranu pokud by tatáž fotografie byla umístěna někam volně (náhodně) dle výběru poblíž foceného objektu, jak je pak eventuální návštěvník rozezná od zbytku bodů na mapě a co přesně pak vlastně určuje ona vymyšlená pozice? O něco více tento problém zveličuje letecký snímek města nebo větší části krajiny, kam s ním když ne na pozici pořizování.


Možná je otázka položena špatně, jelikož se různá pozice fotografií hodí pokaždé k jiným účelům, ale čistě osobně, jak jste na tom vy?

Žádné komentáře: